Att våga investera sig ur krisen

Trots en ostadig och avvaktande bostadsmarknad har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling valt att ta nya kliv framåt. I ett samtal med VD:n Marcus Svanberg berättar han varför han tror på att gasa för att växa.

Från pandemiårens enorma uppgång till plötslig dipp i raketfart, sprungen ur en växande inflation, lågkonjunktur, stigande bostadsräntor och ökande kostnader för hushållen. Att bostadsmarknaden varit pendlande de senaste åren har nog inte undgått någon. Men mitt i denna osäkra tid har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling satt en upp en tydlig ambition för framtiden: att bli nummer ett i sin bransch.
– Vi försöker se den här tiden som ett bra tillfälle att satsa, nischa oss och inte gå samma väg som våra konkurrenter, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling när Head Agent möter honom.
Samtidigt hymlar han inte med att de senaste åren varit minst sagt speciella.
– Under pandemin fick vi en enorm boost som vi inte hade räknat med. Alla skulle flytta, jobba hemifrån och köpa fritidshus. Villapriserna skenade. Men sedan, förra hösten, tvärnitade marknaden, säger han och berättar:
– Priserna föll snabbt och brett, vilket medförde en kraftig inbromsning i antalet bostadsaffärer. Från att bostäderna nästan sålt sig själva behövde nu mäklarna jobba betydligt mer för att matcha säljarnas och köparnas förväntningar.
Förutom att se över sina prioriteringar och coacha medarbetarna i hur man säljer i svåra tider vågade de också ta helt nya steg framåt. I stället för att pausa en framtida satsning bestämde de sig för att tidigarelägga den.
– Vi hade som plan att ta fram en energikalkylator för att hjälpa hushåll att räkna på vad de kan spara på i sitt hem: alltifrån att isolera och byta ut en dörr till att investera i solceller. Den satsningen snabbade vi på så att vi kunde lansera den redan förra hösten, säger han och förklarar att köparnas frågor under vintern snarare handlade om bostäders energiförbrukning än om pris och avgifter.

– Nya satsningen blev inte bara en jättebra tjänst utan också en inkörsport för mäklarna. På så sätt har vi kunnat nischa oss och kan arbeta mer offensivt.
Dessutom skänker nya satsningar kämpaglöd, inspiration och framåtanda till medarbetarna, menar Marcus.
– Ska vi bli den ledande fastighetsmäklaren måste vi också behålla personal och rekrytera fler, vilket innebär att vi väljer att satsa istället för att minska på ambitionerna. Våra medarbetare ska känna att de är en del av ett företag som blickar framåt och tänker nytt.

Med det sagt arbetar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med flera framtidsscenarier för att vara redo inför eventuella fler, i värsta fall snabba, svängningar.
– Vi har gjort kalkyler på vad vi behöver göra just nu och vad vi behöver skära i för att kunna satsa. Sedan har vi även beaktat om inflationen och räntorna stiger ännu mer än väntat. Det är inte ansvarsfullt att bara räkna med ett huvudscenario, man måste ha ett worst case också.
Men när Marcus Svanberg slutligen summerar hur han ser på framtiden väljer han ordet ”spännande”.
– Jag ser möjligheter med alla kriser, vilket jag tycker är spännande. Det händer så mycket på så många olika områden just nu, inte minst i utvecklingen inom AI som jag tror kommer att revolutionera många företag. Därför ser jag fram emot framtiden – jag tror att den mitt i allt bär på mycket positivt!

STOCKHOLM 2020527 UPPDRAG Länsförsäkringar Fastighetsförm – Personalporträtt, 6 pers.
Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

Vi tackar Marcus för att han delar sina tankar om ledarskap och framtida planer. Head Agent ser fram emot att fortsatt följa Länsförsäkringar Fastighetsförmedling framåt.