Head Agent Tech: ”Behovet är enormt”

Från Sri Lanka hjälper utvecklaren Ruhaim Mohamed svenska start upen Dynamic Code att skala upp sin verksamhet. Ruhaim arbetar som en remote team member med bas på Head Agents kontor på Sri Lanka. – Det är en win win-situation, säger han.

Sedan några månader tillbaka arbetar Ruhaim som utvecklare för svenska Dynamic Code genom Head Agent. Dynamic Code är ett healthtech-bolag som erbjuder diagnos- och hälsotestlösningar med självprovtagning. I samarbete med Folkhälsomyndigheten stod Dynamic Code för en stor del av testningen av covid-19 i Sverige och under pandemiåret 2020 ökade bolaget med 1 500 procent i omsättning. Tillväxten var med andra ord enorm och, som många andra startups, fanns det behov av att hitta utvecklare inom tech. Med hjälp av Head Agent kunde man blicka utanför Sveriges gränser.
– Vi startade vårt kontor på Sri Lanka för drygt 1,5 år sedan med syftet att kunna hjälpa svenska företag med kompetens som de inte hittar i Sverige, säger Sanna Khaled som är ansvarig för Head Agent i Sri Lanka. Med hjälp av bra utvecklare som arbetar remote kan företagen snabbare skala upp sin verksamhet.

Timingen var egentligen usel. Ruhaim Mohamed var nöjd med sin roll som utvecklare på ett stort företag baserat i Nederländerna. Med sin spetskompetens fick han göra det han var bra på och hade dessutom bättre lön än många andra i sin omgivning. Det enda han möjligtvis skulle önska var att få ha mer tid med sin fru och sina två döttrar hemma i Colombo, Sri Lanka. Men det var inget han då kunde se en lösning på. Så när Ruhaim blev kontaktad av svenska Head Agent som sökte efter utvecklare till sitt kontor i Sri Lanka var han först tveksam.
– Jag hade inte tänkt byta jobb. Men när jag fick se arbetsvillkoren, att jag skulle kunna arbeta mer flexibelt, både hemifrån och på kontoret som bara ligger tio kilometer från mitt hem blev det intressant, berättar han när vi möts över video en tidig eftermiddag.
Han gungar på stolen från hemmakontoret.
– Att få arbeta remote är det smidigaste upplägget jag haft. Jag kan arbeta fokuserat med det jag verkligen tycker om och se företag växa, men slipper samtidigt att resa långt.

I kölvattnet av pandemin har det blivit mer eller mindre en självklarhet att arbeta var som helst i världen, framför allt inom tech.
– Det är en väldigt effektiv affärsmodell tycker jag, eftersom alla går vinnande ur det, säger Ruhaim. Svenska företag får riktigt bra utvecklare – vi får spännande uppdrag och behöver inte flytta. Dessutom finns det gott om bra utvecklare på Sri Lanka, som på många andra platser i världen.
Och fler utvecklare behövs, då efterfrågan är skriande.
– Behovet är enormt, berättar Ruhaim. Det vittnar min Linkedin-sida om, som är full av förfrågningar.

Han vill fortsätta att utveckla företag med sin kompetens, en dröm som föddes redan i tonåren.
– Jag har alltid älskat datorer. När jag var 15 år arbetade min pappa i Oman och en dag kunde han skicka hem en dator till mig, min allra första dator. Det var en av de mest moderna i sitt slag. Jag blev den coolaste killen i klassen och alla kom hem till mig för att spela på den.
Men spelintresset var bara en inkörsport.
– Jag blev nyfiken på hur själva spelen var uppbyggda, själva hantverket bakom dem.
Nyfikenheten ledde till att han lärde sig programmera och innan Ruhaim hann sluta gymnasiet hade han skapat ett eget spel som han sålde till sina klasskompisar.

Redan vid 18 års ålder var hans kompetens så pass attraktiv och han blev erbjuden en anställning, trots att han saknade utbildning. Parallellt med arbetet utbildade han sig dock och sedan dess har han varit på såväl små startup-företag, som ett av Sri Lankas största bolag. Dessutom har han lärt sig att arbeta med svenskar och svenska företag. Något han trivs väldigt bra med.
– Det är enkelt och smidigt. Ibland kan det vara en utmaning med tidsskillnaden, men det är något man lär sig att förhålla sig till. Framför allt gillar jag den svenska kulturen – att man värderar både jobbet och familjen.

I framtiden hoppas han kunna fortsätta i samma anda.
– Tillsammans med två andra utvecklare här på Sri Lanka arbetar jag med en ny plattform för Dynamic Code som med stor sannolikhet kommer att få ett enormt genomslag. Om allt går enligt plan har jag därför en fortsatt lång och spännande resa framför mig. Dessutom ser jag fram emot att vara involverad i Head Agent och se hur det kan utvecklas här också, avslutar han, innan det är dags att återgå till dagens arbete.