Fortum: ”För att inte tappa tid…”

När Fortum bestämde sig för att växla upp tog de hjälp av interimskonsulten Eric Ljudén. Något som gett ringar på vattnet.

Sommaren 2021. Det ledande energibolaget Fortum gör sig redo att trycka på gaspedalen. Med målet att öka tillväxten har den nordiske försäljningschefen Kalle Katajainen precis upprättat en ny organisation inom bolaget. Nu finns det bara en utmaning: att tillsätta rätt personer till rätt positioner. Snabbt.
– I den nya organisationen hade vi hittat flera riktigt bra medarbetare inom bolaget, berättar han. Men det fanns vissa nyckelpositioner vi fortfarande saknade personer till och vi kunde inte rekrytera allt inhouse.

En av dessa var rollen som försäljningschef i Sverige. För att inte tappa tid utan röra sig framåt precis som planerat bestämde Kalle sig för att söka efter en interim försäljningschef. En person som har erfarenheten och kunskapen och som fort kan hoppa in under tiden då rekryteringsprocessen av en ordinarie försäljningschef pågår.

– Genom Head Agent hittade vi Eric Ljudén, som hade både erfarenheten och möjligheten att börja på nästan en veckas varsel. Det var perfekt! Hade vi inte anställt en interim försäljningschef hade jag behövt sitta på två stolar under det här glappet och det hade inte funkat, berättar Kalle.

När Eric Ljudén fick frågan av Head Agent kände han nästan omedelbart att uppdraget skulle vara något för honom.
– Jag hade precis avslutat ett annat uppdrag och tyckte att det här lät väldigt intressant. Tre-fyra dagar senare blev jag introducerad för Kalle och andra chefer inom Fortum. Att komma in så snabbt och under en viss period passar mig perfekt. Det är därför jag haft interimsuppdrag i över sex år nu.

Eric har en gedigen bakgrund från telekombranschen där han haft flera chefspositioner, bland annat som försäljningschef på bolag som Tre och Tele2. Men efter många år började en stark längtan efter att kunna styra sitt eget liv mer växa fram. Något som fick honom att hoppa av sin fasta anställning, testa sina egna företagsidéer parallellt med att ta interima uppdrag på företag för att stötta dem för en viss tid.
– Jag får uppleva nya miljöer, förändringar och lära mig att leda såväl mig själv som ett team under tillväxt och förändring. Tycker man om det, vilket jag gör, så är det världens bästa jobb. I ett halvår kan jag jobba på ett företag genom ett interimsuppdrag, under nästa halvår kan jag jobba med mina egna projekt, berättar Eric.  Efter att ha verkat både som kommersiell chef på stora bolag men också startat företag från grunden genom egna startups, har han en bred erfarenhet som interim ledare.
– Det har varit otroligt spännande att få komma in på ett så stort och framåtsträvande bolag som Fortum och i den tid de befinner sig i. Jag har kunnat använda min erfarenhet och kunskap på bästa sätt; nyttja växtkraften, fokusera på den kommersiella aspekten och säkra att vi gör det vi ska. Det har varit ett drömjobb, helt enkelt.

För Kalle Katajainen och Fortum blev Eric Ljudén precis den person de behövde för situationen de befann sig i.
– Eric kom med sin erfarenhet, inte bara från sina tidigare positioner, utan också med sin lärdom från att ha verkat under glappet mellan rekryteringar, säger Kalle, medan
Eric tillägger:
– Det kan därför vara en fördel att ha en interim ledare när ett företag genomgår förändringar. Den kan komma in och vara med under förändringsprocessen, hantera den och sedan lämna över till den nya personen i nästa skede.
Och precis så blev det för Eric, som efter sex månader som interim försäljningschef kunde finnas med som stöd när den ordinarie tillträdde.
– Tack vare sin erfarenhet från att ha haft samma roll under ett halvår kunde Eric hjälpa honom att komma på plats, berättar Kalle.
I samma veva passade Kalle på att förlänga kontraktet med Head Agent och därmed ge Eric ett nytt uppdrag inom Fortum – som interim Nordic Partner Manager, där Eric hanterar strategiska tvärnordiska partnerskap för att bygga ett långsiktigt samarbete för framtiden.
– Återigen kunde vi bibehålla farten och samtidigt ta tid till att anställa rätt person till ett ytterligare projekt inom Fortum, konstaterar Kalle. Ibland kan man också som organisation fastna och ha svårt att komma vidare, då är det skönt att för en period få in lite nytt blod som kan bidra med sina tankar och perspektiv.

I dessa post-pandemitider, kommer den här typen av tillfälliga lösningar bli mer vanliga?
– Ja, jag tror att allt fler individer söker efter att leva ett mer varierande liv, även om det kan vara osäkert. Som interim får du erfarenhet från olika företag och breddar ditt nätverk samtidigt som du behåller flexibiliteten, vilket nog många värderar. I framtiden tror jag att cirka 80 procent på ett företag kommer vara anställda, medan resten är konsulter, säger Eric, medan Kalle tillägger:
– Jag tror att den här typen att upplägg kommer växa, och det kommer bli viktigare för företag att kunna ha möjlighet till flexibilitet och snabba lösningar gällande kompetensförsörjning. Dessutom är det en fördel för företag att få in nya människor med olika kunskap och erfarenheter, med kort varsel.

Det har snart gått ett år sedan Kalle tog in Eric på sitt första av nu två interima uppdrag på Fortum.
– Det har varit en intressant och utmanande, men också framgångsrik, resa. Att bygga en ny organisation med nya människor har fungerat bra och där har Eric varit en viktig del. Vi har genererat ökad tillväxt och fortsatt vår resa mot att bli Nordens ledande konsumentbolag, säger Kalle.

Eric håller med.
– Det har varit ett otroligt år. Det har varit så kul att arbeta här. Tillsammans har vi kunnat göra stora förändringar och framsteg.

Vad som händer när Eric Ljudéns andra uppdrag på Fortum snart tar slut återstår att se.

– Så här är livet som interimskonsult, säger han. Man påbörjar ett samarbete men vet aldrig riktigt vart det tar vägen efter det. Antingen blir jag kvar här och får ännu ett nytt uppdrag, eller så väntar en annan utmaning runt hörnet. Men det är just det som är så spännande!