I huvudet på…

…Stina Fritz som idag är Interim chef för marknad, kommunikation och digitala kanaler på Telge Energi. Hon tror på att skapa en psykologisk trygghet hos medarbetarna, är allergisk mot att peka ut fel hos andra och kopplar av på hästryggen. 

Vad driver dig i din yrkesroll och din position?

­– Samarbete, utveckling och kundnytta. Att hitta och ständigt utveckla potentialen i affären, teamet och individerna samt förbättra och skapa nya erbjudanden för våra kunder.

Beskriv din ledarskapsfilosofi!

– Mitt uppdrag som ledare handlar om att involvera, stötta, coacha och ge verktyg till mina medarbetare att leda sig själva samt bli kompetenta och modiga i att driva på i den riktning och mot de mål vi som team och företag har satt upp. För att nå dit tror jag på att bygga förtroende, vara lyhörd och ha omtanke om medarbetarna. Man behöver sätta förväntningar och ge utrymme för att individen ska våga ta egna initiativ. Ett kvitto på att jag har lyckats med det är om det händer saker utan att jag fattat beslut.
– Slutligen brinner jag för att skapa feedback mellan medarbetarna. Jag tror att feedback bygger psykologisk trygghet och ger bättre resultat, så jag det är något jag uppmuntrar till.

Hur firar du framgångar?

– Jag tackar dem som stöttat mig och lyfter teamet och individerna som varit med på resan. Ibland tar jag initiativ till att fira stort med tårta för hela företaget, som då vi lanserade vår app.

Hur tacklar du motgångar?

– Det är klart jag kan känna mig nedslagen av en motgång men jag försöker komma ur den känslan genom att fokusera vad jag lärt mig och hur jag kan gå vidare. Får vi en motgång på jobbet så är jag allergisk mot att peka ut någon utan samlar i stället teamet och bollar: ”Vad gör vi nu? Hur får vi det att hända?” Jag blir envis och målinriktad.

Vilket är det bästa rådet du fått?

– För 20 år sen, när jag började som konsult på BTS, läste jag boken ”The 7 habits of highly effective people” (”De 7 goda vanorna” på svenska) av Stephen Covey, vilken kom att följa mig genom livet. Det viktigaste rådet jag tog med mig var: ”Seek first to understand, then to be understood.” Att först lyssna och försöka förstå. Det är ett så bra råd i alla relationer, såväl privat som i yrkeslivet.

Viktigaste beslutet du tagit för din karriär?

­– När jag 2018 bestämde mig för att starta eget. Via Head Agent fick jag mitt första uppdrag på Ifs CRM-avdelning och valde att stanna kvar där som anställd. Jag lockas av att ständigt utvecklas, jobba i prestigelösa miljöer där jag får använda mina styrkor och där min ledarstil kommer till sin rätt. Det upplevde jag på If och det känner jag på Telge Energi.

Vilken lektyr finns på ditt nattduksbord?

– Brené Browns ”Dare to lead” och ”Våga vara operfekt”. Jag avslutade precis  ”Färskt vatten till blommorna” av Valérie Perrin. Jag är mycket svag för Frankrike och det franska språket.

Har du en dold talang?

– Vet inte om det är en talang men jag är bra på att minnas datum. Jag kan komma ihåg datumet då vi åkte på semester till Kanarieöarna på nittiotalet och igår påminde jag min man om att hans gudson fyller år, exempelvis.

Fritidsintresse du inte kan leva utan?

– Ridning. Jag är uppvuxen på en bondgård i Delsbo och tillbringade i princip all ledig tid i stallet under uppväxten. Mina föräldrar var inte intresserade av sporten men stöttade mig och spenderade otaliga helger på olika tävlingar. Nu rider jag med min dotter och tycker det är jättehärligt.

Vad gör du för att koppla av och koppla bort?

– Förutom att vara i stallet styrketränar och springer jag, oftast tillsammans med några kompisar från kvarteret. Sen är jag mycket med barnen och pysslar i trädgården.

Vad finns överst på din bucketlist?

– Att ha en egen häst igen och att få återuppleva Australien och Nya Zeeland, denna gång tillsammans med mina barn och min man.

Slutligen, avslöja någon framtidsdröm!

– Jag trivs oerhört bra på Telge Energi och vill fortsätta ha möjligheten att jobba med människor som inspirerar mig och ha ansvar som utmanar mig. Sen har jag fått rådet av flera att bli coach. Det känns lockande och är förmodligen något jag kommer satsa på i framtiden.

Stort tack för samtalet Stina!

// Vännerna på Head Agent