I huvudet på…

… Ulf Mazur som är Grundare och VD till Matpriskollen. Han drivs av att ständigt överträffa förväntningarna, är multilojal när han handlar och hans hjärna går på högvarv när han stöter på motgångar.

Vad driver dig i din yrkesroll och din position?

– Att förbättra, förändra och effektivisera någonting i människors liv och i samhället. Matpriskollen samlar exempelvis in 200 000 erbjudanden från olika livsmedelsbutiker varje vecka och gör dem så lättillgängliga som det bara går. Det sparar mycket pengar för många och det driver mig. Likaså att bidra till ökad kunskap och engagemang om dagligvaruhandeln. Jag trivs med att gå framåt, utmana och att stå för något.

Beskriv din ledarskapsfilosofi!

– Alla ledare ska vara på sitt sätt, det är viktigt att man är autentisk så att man inte håller på och spelar roller. Jag själv är ganska orädd för att bryta ny mark. På så sätt får jag nog med andra på tåget också. Det är lättare att hänga på än att gå först.

Hur firar du framgångar?

– Det gör jag sällan, jag är jättedålig på det. Klart jag köper tårta och firar ibland, men allt som oftast är jag redan på väg mot nästa mål i tanken. Jag blir glad ett kort tag, sen går jag vidare till nästa sak.

Vad ger dig en kick?

– När jag når något delmål eller får en accept på någonting. Men det innebär inte att jag går och köper champagne för det.

Hur tacklar du motgångar?

– Jag blir jättesporrad. Om man vet i vilken riktning man ska gå så kommer det alltid att komma hinder. Det tillhör vardagen. Motgångar ger extra energi när de dyker upp, för jag vet att jag måste förbi dem. Och då surrar min hjärna konstant: jag lägger mig sent och vaknar tidigt på morgnarna tills frågan är löst.

Bästa rådet du fått?

– Att överträffa förväntningarna. Jag är lite besatt av den tanken och den har nog drivit mig i många år. Det är otroligt viktigt att mottagaren blir riktigt nöjd, oavsett vem det är.
– Ett annat ovärderligt råd fick jag från präst från Dalarna en gång: ”Se till att andra blir sedda. Med kärleksfulla ögon. Det är det folk drömmer om mest av allt.” Den där blicken du ger andra kan vara avgörande, det tänker jag ofta på.

Viktigaste beslutet du tagit för din karriär?

– När jag gick emot chefen på Falcon Bryggerier och drev igenom att vi skulle bli huvudsponsorer till projektet ”Rädda Pilgrimsfalken” 1987. Det fanns bara mellan fem och tio fria pilgrimsfalkspar kvar i hela Sverige på den tiden. Den var alltså extremt utrotningshotad. Jag tyckte det var så sjukt! Den var ju dessutom symbolen för Falconölet och för staden Falkenberg.
– Jag hade jobbat i sex månader som biträdande produktchef, jag var med andra ord längst ner i hierarkin, men jag lyckades gräva fram pengar som vd:n sa inte fanns. Vi byggde upp mycket av vår kommunikation runt falken och vi fick första Guldägget för en reklamfilm. Sen utsågs det till Sveriges bästa sponsringsprojekt. 2009 gick Naturskyddsföreningen ut och sa att pilgrimsfalken är räddad. En lång resa som blev en förenande kraft i företaget och som format mig mycket.

Vilken lektyr finns på ditt nattduksbord?

– ”Factfulness” av Hans Rosling och en anteckningsbok. Den sistnämnda har jag till hands de nätter jag vaknar vid fyrasnåret och har en bra idé, vilket händer ibland. Skriver jag inte upp den då är den glömd morgonen därpå.

Viktigaste egenskaperna hos en ledare?

– Att våga och att vara mer förändringsbenägen för varje år som går. Och att därigenom se till att medarbetarna kan utveckla såväl sig själva som företaget samt känner en trygghet till att våga prova nya vägar. Alla på Matpriskollen har en ryggsäck fylld med tabbar.

Har du en dold talang?

– Jag gillar att fotografera, både vackra bilder och sådana som vittnar om verkligheten. Jag fotograferar varje dag och det man tränar brukar man bli rätt bra på. Just nu har jag 95 686 bilder och 2483 videor i mobilen. Det säger något om mitt intresse.

Avslöja något om din morgonrutin!

– Jag äter oftast frukost på balkongen och på sommarhalvåret simmar jag varje dag fem hundra meter innan frukost.

Apropå Matpriskollen, hur bra koll har du själv på priserna när du handlar?

– Jag har nog väldigt bra koll. Men jag köper inte saker bara för att det är bra pris. Det måste vara rätt grejer också. Jag är extremt selektiv.  Två saker får dig att spara pengar på matinköp: att utgå från extrapriserna och att vara multilojal, det vill säga att gå in i flera butiker.

Vad har du för fritidsintressen?

– Förutom mitt jobb, som är som ett fritidsintresse, spelar jag golf. Det är sjukt kul och skönt att få röra på sig och rensa hjärnan.

Avslöja en framtidsdröm!

– Jag har massa drömmar för Matpriskollen, men de kan jag inte berätta om. Mina drömmar blir lätt visioner och bara de har planterats i skallen så drivs jag av dem. Så jag drivs av flera drömmar, men att avslöja dem vore inte smart. Däremot drömmer jag om att kunna skapa en egen app och ha tid för den. Jag kan ingenting om det, men jag har barn som är bra på att programmera. Så det hoppas jag på!

Stort tack för samtalet Ulf!

// Vännerna på Head Agent