I huvudet på…

…Carola Lundell som idag är VD på Kicks Group. Hon trivs bra i kluriga situationer, tror på frihet under ansvar och är rätt usel på att fira framgångar.

Vad driver dig i din yrkesroll och din position?

– Att utveckla och förbättra vårt erbjudande och hela affären. Jag är en riktig förändringsjunkie – att enbart förvalta och befinna sig på status quo är inte min grej.

Beskriv din ledarskapsfilosofi!

– Jag tror på frihet under ansvar och att ha en tydlig målstyrning som gör att alla förstår vart man är på väg och varför. Det säkrar upp riktningen, får med alla på samma tåg, men lämnar samtidigt mycket med utrymme för att medarbetarna själva ska kunna fatta beslut och känna ägandeskap.

Hur firar du framgångar?

– Inte så mycket, tyvärr. Jag är oftast redan vidare mentalt och på väg mot nästa mål eller projekt när man egentligen borde stanna upp och klappa sig lite på axeln. Vi gjorde ett jättebra 2023 med Kicks och då firade vi däremot med tårtor och njöt av framgångarna för ett slag. Sådant är jätteviktigt och något jag måste bli bättre på.

Hur tacklar du motgångar?

– Genom att bli motiverad och lösningsorienterad. Jag tycker om problemlösning och att ställas inför kluriga situationer, gärna i grupp med andra kloka människor. Så får jag en stor utmaning samlar jag teamet och mobiliserar snarare än ligger sömnlös på natten.

Bästa rådet du fått?

– ”Don’t settle”, sa Steve Jobs i ett tal jag såg på Youtube för jättemånga år sedan. Den frasen fastnade hos mig. Vid ett par tillfällen under karriären har jag fått kommentaren att jag borde vara nöjd. Det har jag aldrig förstått. Jag checkar regelbundet av med mig själv om jag får tillräckligt med utväxling och stimulans i det jag gör. Får jag inte det, då är det dags att göra något åt det.

Viktigaste beslutet du tagit för din karriär?

–  Att våga lyssna på min magkänsla, även om det den säger inte alltid skulle vara det mest rationella. Vid några tillfällen i min karriär har jag faktiskt sagt upp mig utan att ha något specifikt att gå till. Att våga göra det som känns rätt i hjärtat mår man bra av och har hittills alltid blivit bra i slutändan.

Vilken lektyr finns på ditt nattduksbord?

– Jag läser alltid flera böcker parallellt. Just nu: ”Burn book” av Kara Swisher och ”Underkastelse” av Michel Houellebecq. En stor behållning!

 Viktigaste egenskaperna hos en ledare?

– Att vara tydlig, visa riktning och kunna entusiasmera och inspirera. Att ha tillit till sina medarbetare och tro på deras kapacitet och kompetens, mikromanagement är det värsta jag vet.

Vilka är dina förebilder?

– Jag inspireras av modiga kvinnor som har vågat bryta ny mark.

Har du en dold talang?

– Jag har gröna fingrar. Från och med mars varje år fyller jag fönsterbräderna fulla med sticklingsodlingar.

Avslöja något om din morgonrutin!

– Jag är extremt snabb och tidseffektiv. Jag sitter aldrig ner och äter frukost på vardagarna utan tar med mig kaffekoppen till badrummet. Efter att jag gått upp strax innan sju utnyttjas varje minut maximalt.

Vad spenderar dina pengar på?

– Upplevelser och resor.

Vad finns överst på din bucket list?

– Att tillbringa en hel säsong i Alperna och åka skidor.

Det är mycket som känns mörkt i världen just nu. Du som jobbar med skönhet och Kicks som gjorde fantastiskt år 2023 – kan du se ”The lipstick effekt” som brukar visa sig i dystra tider?

– Absolut. Det är lätt att landa i ganska dystopiska framtidsbilder och mycket i världen är mörkt just nu, men jag tror på att försöka leva lika mycket på mikronivå som på makronivå – att hitta det som i det lilla kan ge glädje eller tillfredställelse. Det kan vara några timmar i skogen, en dag i solen eller kanske ett nytt nagellack.

Slutligen, avslöja en framtidsdröm!

– Jag har alltid planerat väldigt lite i min karriär och nu händer det så mycket att jag har fullt fokus på här och nu. Men jag drömmer om att Kicks, tillsammans med vår nya ägare i danska Matas, blir en ännu starkare och bredare skönhetsdestination. Och för egen del att jag fortsätter stimuleras och utvecklas i mitt ledarskap.

Stort tack för samtalet Carola!

// Vännerna på Head Agent