MatHem

Business Area Manager

Vill du vara en del av Mathems vision att ge människor friheten att leva mer? Mathem är ett marknadsledande techbolag inom e-handel av dagligvaror. Genom tech-driven innovation, logistik och kundanpassning driver vi tillväxt, effektivitet och hållbarhet.  För oss på Mathem står våra kunders bekvämlighet alltid i centrum. Vi skapar en smidig kundupplevelse i allt från middagsplanering till handling till dess att varorna finns på plats utanför dörren. När du arbetar hos oss är du en del av en positiv och internationell miljö, du får en unik möjlighet att påverka människors liv i positiv bemärkelse. Vår värdegrund bottnar i allas lika värde, respekt för varandra, våra kunder och vår omvärld. Att vi är tydliga och transparenta i vår kommunikation och bygger långsiktiga relationer. Vi låter innovation leda utvecklingen framåt och ser möjligheter i allt. We care, we cooperate, we challenge.

MatHem befinner sig i en expansiv fas och söker nu Affärsområdeschef för Frukt, Grönt & Blommor till Sortiment- och inköpsorganisationen. I din tjänst får du möjlighet att vara med och bygga upp och sätta din prägel i ett team, bolag och bransch där förändringar och tillväxt går snabbt. För rätt person finns goda utvecklingsmöjligheter samt möjlighet att påverka och bidra till vår fortsatta utveckling.

I din roll som Affärsområdeschef för Frukt, Grönt & Blommor är du ansvarig för att ge kunderna den absolut bästa upplevelsen av vad frukt och grönt kan erbjuda, med fokus på kvalitet, pris och säsong. Ditt huvudsakliga ansvarsområde är att säkerställa att MatHem har en lönsam och säsongsrelaterad sortimentsmix av frukt och grönt. Vidare är du ytterst ansvarig för leverantörsförhandlingar och årsavtal med valda samarbetspartners.

Rollen innebär även personalansvar för kategorichef och operativ inköpschef vilket innebär en förväntan om coachning och utveckling av medarbetare. Tillsammans med dina medarbetare analyserar och utvärderar du portföljen löpande, förhandlar och köper in ett konkurrenskraftigt och relevant sortiment på daglig bas, i syfte att driva och utveckla sortimentet och kunderbjudandet på såväl kort som lång sikt. Du ansvarar både för att upprätta en långsiktigt strategisk plan för ditt affärsområde samt för handlingskraftiga taktiska årsplaner. Inom avdelningen ansvarar ni även för aktivering av sortimentet, d v s kampanjer och prissättning vilket genomförs i samarbete med andra medarbetare inom MatHem. Du säkerställer att det finns effektiva arbetsprocesser inom ditt affärsområde samt att gränssnitt med andra funktioner fungerar väl och effektivt.

I din roll som chef över avdelningen ingår också att aktivt initiera, prioritera, samordna och i vissa fall leda olika kategoriprojekt. Ditt budgetansvar inom avdelningen innebär löpande uppföljning av kostnader och intäkter. Du rapporterar till CCO (Sortiment och inköpsdirektör) inom MatHem, samt sitter med i ledningsgruppen för Sortiment och inköp.    

Huvudsakliga arbetsuppgifter och Ansvar:

 • Huvudansvar för affärsområdet med fokus på net revenue, gross margin samt COGS-förbättringar
 • Personalansvar för kategorichef, operativ inköpschefer.
 • Budgetansvar samt löpande uppföljning av kostnader och intäkter inom affärsområdet.
 • P/L-ansvar för affärsområdet gällande omsättning, marginalkronor och marginalprocent inkl. rabatter samt COGS.
 • Upprättande av 3-årig affärsområdesplan med fokus på sortiment, strategiskt inköp och kampanj.
 • Årliga leverantörsförhandlingar gällande övergripande avtal (inkl marknadsbidrag).
 • Löpande förhandlingar med leverantör med syfte att förbättra COGS.
 • Initiera, prioritera, samordna och leda långsiktiga kategoriprojekt.
 • Säkerställer att effektiva arbetsprocesser efterlevs.
 • Leda, coacha och säkra fortbildning av direktrapporterande i samråd med övriga affärsområdeschefer.

Erfarenhet

 • Eftergymnasial utbildning inom marknad/ekonomi, inköp eller logistik
 • Minst 5 års erfarenhet av en liknandelikande roll som Affärsområdeschef
 • Erfarenhet av personal- och budgetansvar
 • Mycket god kunskap och erfarenhet från hantering, inköp och sortimentsuppbyggnad inom en konsumentkategori
 • Erfarenhet av förhandling, avtal och leverantörsarbete
 • Goda språkkunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift
 • Mycket goda kunskaper inom Office-paketet
 • Datadrivet arbete och kravställning inom IT är meriterande
 • Erfarenhet från tidigare kategoriarbete ses som meriterande
 • Erfarenhet av hantering, inköp och sortimentsuppbyggnad inom kategorin frukt och grönt samt goda kunskaper om dagligvaruhandeln är meriterande

Personliga egenskaper

För att lyckas i rollen ser vi att du är självgående, driven, resultatinriktad och initiativrik med ett starkt affärsfokus. Som Affärsområdeschef har du många kontaktytor, både externa och interna, vilket förutsätter att du är kommunikativ och duktig på att bygga goda och långsiktiga relationer. Vidare är du van vid att arbeta strukturerat och lösningsorienterat och är bra på att hantera olika situationer på bästa möjliga sätt. Då arbetet dagligen innebär såväl strategiskt som taktiskt arbete i kombination med aktivt närvarande ledarskap, innebär det att du är flexibel och förstår vikten av att prioritera ditt och dina medarbetares arbete och uppgifter. Rollen kräver också att du som person har lätt för att motivera andra och tydligt kan leda medarbetare mot uppsatta mål. Din kunskap och stora intresse för omvärld, trender och sortiment inom dagligvaruhandeln tror vi blir nyckeln till din framgång. Att du värdesätter ett gott samarbete och gillar att arbeta i team för att uppnå bästa resultat, ser vi som en självklarhet.