DBT: ”Utan utvecklare på distans hade vi aldrig växt så fort”

Det säger Christer Eliasi-Swahn, CTO på DBT. Fintechbolaget DBT är mitt uppe i en stark tillväxtfas. För att stärka teamet med skickliga utvecklare tar de hjälp av Head Agents kontor i Sri Lanka.

 

Det var efter covidåren som allt började ta fart på riktigt. Stockholmsbaserade DBT, som grundades 2017, hade lagt klart grunden, skaffat sig bra meriter och vuxit organiskt, trots de skakiga pandemiåren. Affärsidén att utmana storbankerna genom att erbjuda företagslån till små- och medelstora bolag har fallit i god jord – nu slår DBT rekord i stort sett varje månad.
– Vi växer så att det knakar, både volymmässigt och personalmässigt, säger CTO:n Christer Eliasi-Swahn.

Det är tidig torsdagsförmiddag på DBT:s kontor på Kungsgatan 9 i Stockholm.
– När jag kom till företaget för tre år sedan var vi elva, nu är vi närmare 40, säger Christer och blickar ut över kontorsavdelningen, som de flyttade till i september i år. Men hela styrkan sitter inte här, en del arbetar remote.
– Sedan covid har remote-arbete bara accelererat, vilket har inneburit flera fördelar för oss. Framför allt har det gett oss förutsättningarna att växa i den takt vi gjort.

Framgången gav nämligen Christer, som leder det tekniska team som utvecklar DBTs tekniska plattform, en angenäm utmaning: att hitta fler duktiga utvecklare. Något han inte är ensam om.

– Sedan flera år har otroligt många företag inom techsektorn startas i Sverige och i synnerhet i Stockholm. Sverige ligger långt fram i sin techmognad, vilket har gjort att även traditionella företag har egna teknikutvecklingsavdelningar. Allt detta har lett till en stor efterfrågan på just kompetent techpersonal. Så har det varit länge och så kommer det att fortsätta vara inom överskådlig framtid.

Under sex år har DBT lånat ut mer än 2 miljarder kronor till företag på tillväxt, och enligt bolagets egna data har DBT-backade bolag vuxit sju gånger snabbare än andra SME-bolag. Avgörande för företagets framgång är den egna teknikplattformen för riskbedömning och långivning. Något som ett skräddarsytt team av utvecklare står bakom.

– Så fort vi hade byggt upp kärnteamet av utvecklare i Stockholm, som har kompetensen att hantera systemplattformen i sin helhet lokalt här, ville vi skala upp och ha mer bandbredd i teamet. Och då behöver man sprida ut sig rent geografiskt, tycker vi. Frågan var bara hur.

Det var i det här läget, för drygt ett år sedan, som DBT:s vd Alexis Kopylov, fick rekommendationen av en företagarvän, som hade anlitat Head Agent, att göra detsamma.
– Vi hörde oss för hur Head Agent jobbar, vilket var precis i linje med hur vi tror att man rekryterar på bästa sätt. Utöver sitt kontor i Stockholm har Head Agent en bas i Sri Lanka, varifrån de rekryterar utvecklare.
– Vi visste redan från början att vi inte ville rekrytera från flera olika länder utan ett, för att kunna skapa så mycket teamgemenskap som det bara går. För att det skulle vara möjligt ville vi jobba med en agentur som verkar i den geografin som vi ville rekrytera i och har de praktiska faciliteterna där, såsom kontorslokal, mötesrum, någon form av HR-stöd och kontorsansvarig som kan hjälpa till med praktisk logistisk.

Dessutom är DBT måna om att allt kring rekryteringen ska skötas på rätt sätt.
– Head Agent hade modellen för det vi eftersökte: samma typ av verksamhet i Sri Lanka som de har i Sverige, ledd av en person som vuxit upp i Sverige och svensk arbetsmarknad, men som kan den lokala arbetsmarknaden, lagarna och all annan praxis i Sri Lanka. De kunde därmed allt ifrån det legala till den kulturella överbryggningen. På så sätt kunde vi fokusera mer på att rekrytera rätt personer och få jobbet att funka bra. Genom Head Agent, i nära dialog med DBT, rekryterade man två utvecklare.
– Det är väldigt viktigt för mig att jag träffar alla som kommer till slutet av vår rekryteringsprocess. Vi söker ju de bästa, vi vill ha stjärnkompetens, samtidigt måste det också vara en bra kulturell match, vilket vi lyckades hitta.

Är det inte omständligt att ha några av personalen i Sri Lanka?
– Man skulle kunna resonera så, men då begränsar man sig själv. Dels skulle vi inte kunna växa lika snabbt eftersom det tar längre tid att hitta bra utvecklare i Sverige, dels så undviker vi att skapa en egen bubbla genom att bara rekrytera sådana som är lika oss själva. Att det är också är prisvärt är sant, men inte alls en huvudfaktor för oss.

Hur fungerar kommunikationen och teamkänslan när man har personal som arbetar remote?
– Det är inte så stor skillnad. Vi som sitter här i Stockholm jobbar 3–4 dagar av fem på kontoret. Det innebär att det alltid några både från Stockholm och Sri Lanka som är med via video när vi har våra morgonmöten. Då blir inte skillnaden så stor.

Just inom kompetensen utvecklare fungerar det extra väl att jobba på distans.
– Vår utvecklares interaktion är framför allt med oss på tekniksidan. Det hade varit mer komplicerat om de till vardags skulle behöva interagera med exempelvis kunder.

De gånger det blir skillnad, menar Christer, är när man vill samla hela teamet med syftet att ses fysiskt, såsom på en kickoff eller företagsevent. Men då har DBT löst det på sitt sätt:
– I sådana situationer har vi bett Head Agent boka mötesrummet på kontoret i Sri Lanka, köpa pizza, öl och snacks och på så sätt har vår utvecklare där ändå kunnat delta på eventet, om än över video.

Nu planerar Christer att utöka teamet i Sri Lanka.
– De närmaste månaderna vill vi rekrytera åtminstone en till utvecklare till teamet, sedan får vi se hur det ser ut nästa år. Utvecklare är en enormt viktig kompetens för oss och det känns tryggt att ta hjälp av Head Agent för att rekrytera dem.

Trots att det är en skakig tid och vi går mot en lågkonjunktur ser DBT ut att fortsätta växa.
– Vi står faktiskt starkare och har en konkurrensfördel jämfört med dem som är mer ansatta när konjunkturen viker. Det beror på att vår finansiering är säkrad på många års sikt. Vi har en väldigt positiv affärsutveckling och är faktiskt bara några månader från att nå break even, vilket är väldigt tidigt för en fintech-startup som vi. Det känns fantastiskt, avslutar Christer Eliasi-Swahn.