AMF Pension

Analyschef

AMF ligger mitt i centrala Stockholm och vi är idag cirka 350 medarbetare. Med fyra miljoner kunder och ett förvaltat kapital på omkring 600 miljarder kronor, har vi ett stort samhällsansvar, och är en av de största aktörerna på den svenska tjänstepensionsmarknaden.Vårt uppdrag är att ge våra kunder en så hög och trygg pension som möjligt. Och vi har alltid kundens bästa för ögonen. Vi ägs av fack och arbetsgivare tillsammans – och de har inget intresse av att själva ta del av vinsten. Därför går den oavkortat till våra kunder.Vår vision är att bli bäst i Sverige på pensionen från jobbet. Vi drivs av ett stort engagemang för våra kunder och en stolthet för vårt uppdrag. Och vi lever enligt våra värdeord; enkel, trygg och mänsklig. Därför tycker vi att det är viktigt att visa varandra respekt och öppenhet på jobbet. Vi jobbar också för ett tydligt ledarskap, jämlikhet och mångfald genom rätten att få vara sig själv. Vi vill att alla ska känna arbetsglädje och trivas hos oss. www.amf.se

Insikt & Analys ingår i avdelningen Marknad och Kommunikation, som består av ca totalt 60 medarbetare. I rollen som Analyschef leder man ett team på fem personer med kompetens inom olika analysdiscipliner och som drivs av en passion att förstå kunden, vår omvärld och våra olika intressenter.

Avdelningens övergripande fokusområden är att:

 • Samla in data från interna och externa datakällor, transformera, analysera och presentera data.
 • Genomföra undersökningar och tester.
 • Genomföra löpande uppföljning och rapportering av relevanta KPI:er.
 • Bevaka och analysera media.
 • Genomföra operativ omvärldsbevakning och scenarioanalys mm.

Vårt uppdrag är att vara en stark samarbetspartner till koncernens beslutsfattare genom att verksamhetsnära leverera objektiva analyser, kvalificerade beslutsunderlag och fördjupad insikt i syfte att göra AMF ännu bättre.

Rollen.

Vår ambition är att bli en datadriven organisation i ännu högre grad, där data och analys alltid utgör grunden för faktabaserade beslut, oavsett om det handlar om kommunikation eller affärsutveckling. Du bör därför brinna för att skapa insikter och affärsvärde genom data.

Som chef för avdelningen Insikt & Analys ansvarar du för ledning, planering och utveckling av analysverksamheten. Du ingår i ledningsgruppen för Marknad och Kommunikation och i andra tvärfunktionella forum med uppdraget att driva frågor som rör data, analys och insikt.

Mycket av arbetet sker tvärfunktionellt, i synnerhet i samarbete med IT-verksamheten. Det är därför avgörande att man i rollen framgångsrikt bygger och utvecklar relationer på olika nivåer och delar av organisationen. Vidare är du kommunikativ och har en unik förmåga att förmedla dina insikter och vinna dina åhörares förtroende.

Du har god systemvana och har kompetensen för att kunna utveckla avancerade analysmetoder, ställa krav på att tillgängliggöra data och på nya moderna tekniska lösningar som ger stöd för effektiv analys och rapportering. Du ska även kunna identifiera risker och möjligheter vid till exempel implementering eller förändringar i system och analysverktyg.

Du ser till helheten, agerar proaktivt, blickar ständigt framåt och räds inte att utmana befintliga tillvägagångssätt och metoder till förmån för våra kunders bästa.

 • Rollen innebär budget- och personalansvar för avdelningen Insikt och Analys, som består av totalt fem medarbetare.
 • I rollen jobbar du brett mot alla avdelningar och ansvarar ytterst för att förse organisationen med analys och insikt. Som chef och ledare för avdelningen ansvarar du för att skapa ett effektivt team genom att ge medarbetare feedback och stöd i deras utveckling, genom att utveckla verktyg samt genom agila och datadrivna arbetssätt.

Erfarenhet.

 • Akademisk examen eller annan adekvat utbildning för rollen.
 • 7-10 års yrkeserfarenhet, varav flera års erfarenhet av arbete inom analys och av att leda analysverksamhet.
 • God kunskap om olika analysdiscipliner samt god kompetens för att utveckla avancerade analysmetoder.
 • Erfarenhet av tvärfunktionellt samarbete med övriga delar inom en organisation.
 • Van kravställare mot IT för att säkerställa bästa möjliga tekniska förutsättningar för effektiv analys och rapportering.
 • Erfarenhet av arbete i ledande befattning med budget- och personalansvar.

Personliga egenskaper.

Som person behöver man vara nyfiken och trivas med att arbeta med förändringar samt ha förmågan att se nya möjligheter. Man behöver vara drivande och resultatorienterad med en positiv energi som smittar av sig på sin omgivning. Det är viktigt att ha ett strukturerat arbetssätt och god kommunikationsförmåga för att förklara komplexa samband på ett enkelt sätt. Att vara serviceinriktad och lyhörd inför verksamhetens behov är en självklarhet.

AMF erbjuder.

På AMF blir du en del av ett av Sveriges ledande pensionsbolag och vi erbjuder dig en centralt belägen arbetsplats i en stimulerande miljö. Här får du vara med och forma AMF:s analysarbete framåt och chans att växa under eget ansvar. Du får sätta kunden i fokus, arbeta datadrivet och utmana AMF:s konkurrenter genom att alltid göra det lite bättre för kunden.

I en prestigelös organisation med korta beslutsvägar och stort fokus på datadrivna beslut kan detta bli en mycket utvecklande och stimulerande arbetssituation med stora möjligheter att påverka och driva AMF:s framtida arbete inom analys och insiktsarbete. Vill du vara med på vårt viktiga uppdrag och utmana branschen samtidigt som du är med och tar AMF:s analys- och insiktsarbete in i framtiden?