Swedbank

UX Lead Web

Med 7 miljoner privatkunder och 552 000 företagskunder finns det hissnande möjligheter på Swedbank att göra skillnad och bygga vidare på vår 200 åriga historia. Tillsammans med sparbankerna möter vi kundernas behov i både digitala och fysiska kanaler, och allt där emellan. På Swedbank finns tryggheten och möjligheten att prova nya saker i en stabil miljö med utvecklingsmöjligheter och bra personalförmåner. Vi erbjuder dig en stimulerande arbetsplats som ger värdefull erfarenhet från varierande projekt inom fintech.

I rollen kommer du att bli en viktig del i ett stort och ungt UX team. Vi är idag ca 60 designers som jobbar hårt med att forma bra kundupplevelser i Swedbanks digitala kanaler.

Vi söker nu en UX Design Lead till avdelningen digital banking med värdeströmmen som inkluderar produktområdet Webb vilket omfattar arbetet med Swedbanks externa webbplats dvs. inloggat och utloggat. Med detta menas att skapa samsyn hos intressenter och driva konceptutveckling för externwebben, ex. avseende navigation och sidtyper. Tyngdpunkt för tjänsten kommer att fokusera på att sätta upp och driva effektmål som stödjer visionen för hur externwebben ska bidra till hela kundupplevelsen. Värdeströmmen består för närvarande av flertalet tvärfunktionella agila team.

Som UX Design Lead kommer du arbeta inom ett område tillsammans med flera tvärfunktionella team. Varje team består normalt av en UX designer, kravanalytiker, ett gäng utvecklare, en Scrum Master och en Agile Product Owner. Det viktigaste i din roll kommer vara att ha ett övergripande UX ansvar för ditt område samt leda och coacha UX designerna. Hos oss blir du en del av ett stort UX team och kan på så sätt vara med och påverka hur banken ska arbeta med UX och utveckling. I rollen rapporterar du till Head of UX & Service Design.

Ansvarsområde.

 • Du skapar design baserad på kundinsikter, affärsmål och tekniska möjligheter. Ditt viktigaste verktyg är UX-designprocessen, hela vägen från research till test. Du jobbar iterativt och användartestar löpande för att säkerställa att din design skapar värde för våra kunder och banken.
 • Du känner dig bekväm med att argumentera för värdet av design och kan motivera dina designbeslut för projektens olika intressenter.
 • Du kommer leda och coacha UX designers i värdeströmmen, ge vägledning och råd i deras dagliga UX arbete.
 • Du kommer att planera, samordna och prioritera UX-relaterade aktiviteter inom värdeströmmen tillsammans med teammedlemmar i värdeströmmen.
 • Du kommer att koordinera UX aktiviteter med övriga värdeströmmar, tillsammans med andra UX Lead designers.
 • Du kommer att stödja värdeströmmen med Design Thinking, kunskap och erfarenheter i metoder och arbetssätt för att leverera användarcentrerade lösningar.
 • Du säkerställer att de tvärfunktionella teamen i värdeströmmen följer Brand- och UX-riktlinjer.

Kompetenser.

 • Minst 5 års erfarenhet av arbete med användarcentrerat designarbete. Erfarenhet av att driva projekt från research, koncept, prototyp till test.
 • Gilla teamwork och kunna kommunicera väl på både svenska och engelska
 • Erfarenhet av att leda andra designers och säkerställa att resultatet skapar värde för både användare och bank
 • Van vid att skapa samsyn och tydliggöra mål tillsammans med intressenter
 • Erfarenhet av användarcentrerat designarbete och av att driva projekt från research, koncept, prototyp till test.
 • Arbetat med responsiva webbplatser och mobila appar i agil utveckling.
 • Van vid att arbeta med Sketch, Invision eller liknande designprogram.

Varför Swedbank?

Jag som leder UX-teamet heter Linn Moren och har förmånen att få arbeta tillsammans med ett gäng fantastiska designers som besitter en imponerande bred och djup designkompetens. Vi lär av varandra och samarbetar för att lösa designutmaningar och för att hjälpa mer än 5 miljoner människor att få bättre koll på sin ekonomi. 

Tillsammans med kollegor inom olika kompetens- och produktområden arbetar vi för ännu starkare kundcentrering och att ständigt testa nya och förbättrade arbetssätt. Vi arbetar hårt men hinner ha kul tillsammans också! Och vi fortsätter att växa.

På Swedbank finns möjligheten att prova nya saker i en stabil miljö med utvecklingsmöjligheter och bra personalförmåner. Vi erbjuder dig en stimulerande arbetsplats som ger värdefull erfarenhet från varierande projekt inom fin Tech. Vår Design Hub sitter tillsammans med den digitala bankens ledning, affär och utvecklare i hjärtat av Swedbanks moderna huvudkontor i Sundbyberg.